2020. április 6., hétfő

Rostás Márton - ítéletidő pusztított Lajosmizsén.


Ítéletidő pusztított Lajosmizsén. 
Egy az asztag tetején dolgozó aratót agyonsújtott, egy tanyát felgyújtott és porig égetett, egy kislányt és egy munkást földre sújtott, két tehenet agyonvágott a villám. — A szélvihar fákat tépett ki. — Rémes mennydörgés és vilámözön kísérte a borzalmas vihart.


Tegnap délután 2 órakor aggódó szemmel vizsgálta Lajosmizsén mindenki az egei, Cegléd—Kőrös felől, másrészről pedig Kunszentmiklós felől sűrű, fenyegető fekete feilegek gomolyogtak a község felé. Nem hiába volt az aggodalom. 
Amikor ugyanis az ellenkező irányból jövő két felhőtömeg pontosan a község felett összetalálkozott, ítéletidőnek beillő borzalmas vihar tört ki. 
Fülsiketítő mennydörgés közben valóságos villámözön szakadt a községre. Pillanatok alatt hat lecsapást számoltak meg. Az egész vihar alatt pedig számlálhatatlan sokszor sújtott le a mennykő. Háromnegyed órán át tartott az egész községben óriási rémületet keltett égiháború és amikor megszűnt, kidőlt, kettétört, kitépett fák feküdtek sorra a vízben úszó földön. Kevés pihenés után 4 óra tájban ismét kitöri a vihar, de rövidebb ideig tartott és valamivel gyengébb volt az első rohamnál. 
A szépen fejlődő nagyközségben most egyébről nem esik szó, mint a pénteki ítéletidőről. Nagy megdöbbenést keltett az is, hogy 
a két nap előtt Ladányban Bánoki István 41 éves kisgazdát agyonsújtotta a villám. 
Tegnap azonban Lajosmizsén a súlyos szerencsétlenségek egész sorát okozta a villámözön. 
A község északi részén becsapott gálta a falat, különösebb bajt itt nem okozott. 
Szarvas János tanyáját viszont felgyújtotta. A tanya a szerencsétlen család jajveszékelése közben porig égett.
Szabó János tanyáján asztagot raktak az aratók.
Kéri Mihály 27 éves arató épen az osztag tetején, a behajazáson dolgozott, amikor halálra sújtotta a villám.
A szerencsétlen fiatalemberen semmi külsérelmi nyom nem látszik, csak az oldalán vonul végig egy sötétebb vonal. Ugyanaz a villám az asztagot is felgyújtotta, de a zápor és a munkások sikerrel oltották a tüzet.
A község határában Péli János kaszával a váilán ment, a villám a kaszába csapott. A szigetelő kaszanyél azonban megmentette gazdáját. De így is oly erővel vágódott a földhöz, hogy eszméletlenül találták meg a járókelők.
A kecskeméti út mentén Rostás Márton gazdának két tehenét agyonsújtotta a villám.
A villámcsapástól idegsokkot kapott


Rostás Márton
1877.02.28. - 1957.03.24.
Lajosmizsei földműves

Forrás
Kecseméti Közlöny 1927.07.17   163. szám IX. évfolyam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése