2020. április 5., vasárnap

Durucz József - Tíz kecskeméti hadifogoly a 14-ik vonaton

Tíz kecskeméti hadifogoly a 14-ik vonaton 
Ma este indulnak haza Kecskemétre 
- Kecskeméti Lapok debreceni -

Tegnap éjszaka kevéssel éjfél előtt megérkezett Debrecenbe a 14-ik hadifogolyvonat, amelynek érkezését tulajdonképpen csak mára várták. A szerelvény 1260 hadifogoly- testvérünket hozta haza a Szovjetunióból, köztük 41 tisztet, 259 tiszthelyettest, 957 legénységi állományú honvédet és 3 polgári egyént. A hazatért hadifoglyok a megérkezés után rögtön pihenőre tértek és fertőtlenítésük is csak ma reggel kezdődött meg. Estig befejezik az adminisztrációs munkákat is és a hadifoglyok az esti, valamint az éjszakai vonatokkal indulnak haza hozzátartozóikhoz.
Ez a vonat a 7190, 7384, 7932. és a 7198-as táborokból hozta haza a hadifoglyokat. A következő tjz kecskeméti van közöttük; Lévai Ferenc Rendőrfalu Első-u. 19., Lefigyel Fe- - renc Dárdai telep IV--u. 23., Való Mihály Voelker-telep VII.-u. 1., Valkai László Vacsi-hegy 8-a., Boros Lajos Szolnoki-hegy 20., Buzsik Gyula Kórház-u. 32., Vég István Pásztor-u. 9., Kis Pál Unhegy 18., Mikó Pál Epreskert-u- 56., Berényi György Tompa Mihály-u- 7. Környékbeliek: Durucz Lajos (Megj.:A cikkben hibásan van a neve, mert Durucz Józsefnek hívják) Lajosmizse, Benke Sándor, Beke György Nagykőrös, Kenyeres József, Vas János, Györgyi Dezső Kiskunhalas, Keresztesi Károly, Rácz Mátyás Kiskunmajsia, Kovács Ferenc, Karádi Ferenc, Simon László, Kis János, Bodor Sándor Kiskunfélegyháza, Nádasdi József Kerekegyháza, Stajkó Pál, Hobók Pál, Dulai István Kiskőrös és Fábián József Soltvadkert.
Értesülésünk szerint jelenleg is több mint 2000 magyar hadifogoly tartózkodik a máramarosszigeti gyűjtőtáborban, úgyhogy minden percben várható az újabb szerelvény útnak indítása.


Forrás:
Kecskeméti Lapok 1948.06.25 péntek 81. évfolyam 144. szám
Durucz József
1920.03.03. - 2010

Hazatért hadifoglyok adatbázisai (országos)
A Debreceni Hadifogoly Átvevő Bizottság
nyilvántartásai a hazatért hadifoglyokról

A Debreceni Fertőtlenítő Intézet
jegyzőkönyvei a hazatért hadifoglyokról

A Népjóléti Minisztériumnak megküldött
névjegyzékek a hazatért hadifoglyokról




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése