2018. január 15., hétfő

Családtagjaim az I. és a II. Világháborúban

HM HADTÖRTÉNETI INTÉZET ÉS MÚZEUM

Hadtörténelmi Levéltár és Irattárban talált adatok alapján a következő információhoz jutottunk:

Az első világháborúban kitüntetett Magyar katonák kitüntetési javaslatai között  Durucz Lajosra (1898. Lajosmizse) van egy utalás, miszerint mint a Magyar Királyi 1. honvéd huszárezred katonája ként, az 1917. 08. 04-én Kimpolungnál (Moldvahosszúmező, Bukovina/Románia) vívott ütközetben tanúsított helytállásáért a Bronz Vitézségi Érmet érdemelte ki. (Leg. 30054. sz.)




Erre utaló további információkat találtunk még a 1919.-ben kiadott Rendeleti közlönyben.

Rendeleti közlöny a Magyar Királyi Honvédség számára 1919:
- Durucz Lajos (képen) bronz vitézségi érmét kapott:
forrás: Digitális Törvényhozási Tudástár

Magyar Királyi Közlöny 1919 - Durucz


Durucz LajosDurucz Lajos
Durucz Lajos
Durucz Lajos (1898 - 1959)

Vitézségi Érméről

II. József császár 1789-i évben rendeletet adott ki, amely szerint "az őrmesterek és az ezeknél alsóbb rendű legénységnek az ellenség előtt tanúsított vitézi tettei nyilvános becsületjelvénnyel és ezzel kapcsolatos pótdíjjal jutalmaztassanak. E célból arany és ezüst vitézségi érem alapíttassék."

A kerek nemesfém érem a mindenkori uralkodó arcképét viselte. Hátlapján a "Fortitudini" felirattal készült, és piros-fehér hadiszalagon volt viselhető.

1848-ban V. Ferdinánd császár és király a "kisezüst", 1915-ben pedig Ferenc József császár és király a bronz vitézségi éremmel gyarapította a sorozatot. IV. Károly király 1917-ben elrendelte, hogy az arany és a "nagyezüst" érmet tisztek is elnyerhessék.

Az első világháború során az Arany Tiszti Vitézségi Érmet 189 tiszt nyerte el, közülük 100 magyar.

1939-ben a legénységi állományúak részére négy fokozattal alapította a vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó a
Magyar Vitézségi Érmet, majd 1942-ben a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet a tiszti állomány részére.


Forrás: www.vitezirend.co.hu


Durucz Lajos fiáról Durucz Józsefről a II. második világháborús katonai szolgálatával és hadifogságával kapcsolatban a következő információkat kaptam meg a Hadtörténelmi Levéltár és Irattártól:
Durucz József  (1920 - 2010)


Sajnálatos módon a Magyar Királyi Honvédség személyi nyilvántartásai a második világháború alatt megsemmisültek.

Az 1950-es évek elején új nyilvántartást vettek fel az akkori Magyarország területén élő hadköteles korú férfiakról. Tekintettel arra, hogy a korabeli hivatalos írásos dokumentumok elvesztek, a korábbi katonai szolgálattal, esetleges hadifogsággal kapcsolatos adatokat az érintettek szóbeli bemondása alapján vették fel az új nyilvántartásba.

Azonban egy korábbi szabályzat értelmében az 1955. előtt született hadkötelesek katonai nyilvántartó lapjait, amelyeket az illetékes hadkiegészítő parancsnokságokon őriztek, a hadkötelezettség felső korhatárának elérésével, illetve a hadköteles elhalálozása esetén megsemmisítették.

Az 1910 után született évfolyamok esetében megsemmisítés előtt a nyilvántartó lapok alapján egy névjegyzéket állítottak fel, amelyben nevezettek személyi adatain kívül rendfokozatuk, szolgálati helyük és szolgálati idejük kezdő és záró időpontja szerepel.

A Budapest VI. kerületi kiegészítő parancsnokság által a területén élt 1920-as évfolyambeli hadkötelezettekről összeállított jegyzékében Durucz Józsefről az alábbi adatok találhatók:

Durucz József (Lajosmizse, 1920. 03. 05., anyja.neve: Lami Mária) a m. kir. 102. légvédelmi tüzérosztály 4. légvédelmi gépágyús ütegében 1941.10.12. és 1944. 12.30. között távmérő beosztásban katonai szolgálatot teljesített.

Legmagasabb elért rendfokozata tizedes volt.
1944.12.30-án Esztergomnál szovjet fogságba esett, ahonnan 1948.06.24-én tért haza.

Az 1946 augusztusa után a Szovjetunióból hazatért katonák és civil internáltak nyilvántartását a HM HIM Központi Irattár őrzi. Az ott rendelkezésre álló adatokból azonban csak az tudható meg, hogy a nevezett személy mikor érkezett a szovjet hadifogságból a debreceni hadifogoly-gondozó kirendeltséghez és, hogy mikor távozott onnan. A fogságba esés idejére, a hadifogolytábor helyére vonatkozó adatokat a rendelkezésre álló névmutató kartonok nem tartalmaznak.

Durucz Józsefről fellelhető nyilvántartókartonon az alábbi adatok találhatók:
Durucz József (Lajosmizse, 1920. 03. 05., a.n.: Lami Mária) tizedes /:polgári foglalkozása: földműves, családi állapota: nőtlen:/ 1948. június 23-án érkezett a Népjóléti Minisztérium debreceni hadifogoly-fogadó kirendeltségéhez, ahonnan a regisztrálás után Lajosmizse-Felsőmizsére távozott.

A rendelkezésünkre álló dokumentumok Durucz József szovjetunióbeli fogva tartásának helyéről, körülményeiről nevezett esetleges betegségéről, rokkantságáról nem tartalmaznak információt.




Köszönjük a segítséget Dr. Bonhardt Attila ezredes Úrnak és Hadtörténelmi Levéltár és Irattárnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése